Wat is Vita Community?

Een stadsklooster is dé plek waarin twintigers samen leven, samen leren en samen wonen. Dit is een diverse groep mensen die al werken, of nog studeren, die net in Nederland zijn aangekomen of hier al langer wonen. Een kerngemeenschap zorgt voor stabiliteit en begeleidt en coacht mensen die er tijdelijk wonen of op bezoek komen bij activiteiten. Dit klooster staat midden in de samenleving en neemt een actieve rol in in de buurt.

Vita Community bestaat uit drie onderdelen:

Over ons

Het Tempelplein

Op het Tempelplein speelt het leven zich af. Van barbecues, festivals, ontmoetingen en debatten. In de Tempel is het stil en kan je met anderen zoeken naar God en de betekenis van het leven.

Over ons

Het Leerhuis

Het Leerhuis is er niet alleen voor de wekelijkse viering. Het is juist ook een bloeiplek waar dagelijks vragen gesteld worden die verder gaan dan studie of werk. Hier doe je echte levenswijsheid op aan de hand van de zes scholen.

Over ons

Het Stadsklooster

Het Stadsklooster is de plek midden in de stad waar je even kunt ontsnappen aan de waan van de dag. Het is een plek van gastvrijheid en veiligheid en een plek om samen te leven, te eten en te wonen.

Zes scholen

We willen een plek zijn waar een leven lang geleerd kan worden. In het Leerhuis kan je elke dag iets nieuws leren. De zes scholen van het Leerhuis zijn als volgt:

career

Hier maak je een persoonlijk ontwikkelingsplan, een mission statement of krijg je carrière-advies.

love

Een datingcursus, leren over gezonde langdurige liefdesrelaties en mogelijkheden voor counseling: ontdek zo wat liefde is!

discipline

Krijg (of hou) je leven op de rit met behulp van bijvoorbeeld time­management, een social media detox of het ervaren van stilte.

health

Leer meer over een gezonde levensstijl, het loskomen van verslavingen en het beoefenen van sport.

faith

Op deze plek wordt je uitgedaagd en uitgenodigd om na te denken over de rol van zin in studie, werk en leven.

finance

Ontdek hoe je beter met geld kunt omgaan, moet budgetteren en investeren of jouw eigen bedrijf kunt oprichten

Initiatief van IFES

Vita Community is een initiatief van IFES-Nederland. Al meer dan 60 jaar trekt IFES op met studenten, voornamelijk met een christelijke signatuur. Oorspronkelijk heeft IFES zich sinds 1959 gericht op 7000 studenten in studentenverenigingen. Vaak vonden deze ontmoetingen plaats in sociëteiten. IFES heeft echter de droom uitgesproken om een centrum te worden van studentenzorg voor alle 700.000 studenten die Nederland rijk is. Op dit moment hebben we 50 medewerkers in dienst die met alle soorten studenten optrekt en spreken over het leven, zingeving en dieperliggende vragen. We zijn een brede netwerkorganisatie en willen een aanbod doen aan alle studenten.

Achtergrond

Uit onderzoek (Young and holy, 2017) blijkt dat jongvolwassenen vaak niet goed weten waar ze met hun levensvragen terecht kunnen. Dat is super jammer want als je met mensen over je vragen kunt praten geeft dat juist enorme verbinding. En als je niemand hebt om over je diepere vragen te praten kan dat heel eenzaam voelen.

Vita Community is opgericht vanuit IFES. Dit is een christelijke organisatie die zich inzet voor studenten die nadenken over wat hun geloof voor hen betekent en hoe ze dat vorm kunnen geven.

Oké, er zit dus een christelijke organisatie achter? Mmm… Ingewikkeld. Hoe objectief zijn jullie dan?

Ja, goede vraag. (Daarom hebben we ‘m maar aan onszelf gesteld.)

Een paar dingen:

  • Ons team is heel divers qua achtergronden en overtuigingen. Dat doen we bewust. We willen geen “christelijk monopolie”. Dus ben je geen christen en wil je in het team? Graag! Meld je en doe mee.
  • Ons doel met dit platform is niet om onze christelijke visie op te dringen. Maar net als iedereen vinden ook de christenen die betrokken zijn hun overtuiging de beste. Dat vindt iedereen (anders zou je je mening wel bijstellen). Op eigen titel mag iedereen natuurlijk zijn overtuigingen en geloof delen. Graag zelfs. Zo leren we van elkaar. En valt er iets te kiezen…